Loading...

Tegenwoordigheid van geest

Componist: John Cage, Louis Andriessen, 1987/1991
Piano: Gerard Bouwhuis, viool: Heleen Hulst

Pianist Gerard Bouwhuis en violiste Heleen Hulst spelen in twee concerten composities van John Cage en Louis Andriessen: Six Melodies, Suite for Toy Piano en 4’33’’ van John Cage en Le voile du bonheur en Image de Moreau van Louis Andriessen. Six Melodies is geschreven met behulp van dobbelstenen, om zo het toeval alle ruimte te geven en de subjectieve invloed van de componist te beperken. Vaste muzikale eenheden, zoals een toon of melodie, worden verschillend verbonden tot zes stukken maar allemaal onder dezelfde ritmische verhoudingen. Suite for Toy Piano is een volwaardig stuk muziek voor een instrument dat tot dan toe als kinderspeelgoed werd beschouwd. 4’33’’ is een compositie over de stilte. Bij de opening gespeeld door Reinbert de Leeuw, nu aan het einde van de dag door Gerard Bouwhuis.
Andriessens Image de Moreau is een tegenhanger in slechts drie minuten (!) van het schilderij Leda en de zwaan van Gustave Moreau. In Le voile du bonheur begint als een romantisch stuk waarbij op een goed moment de violiste plotseling gaat zingen en er een vlot jaren zestig liedje volgt over een amoureuze ontmoeting met ene Bertje…

Alle stukken vergroten, verkleinen of vervreemden bepaalde aspecten van de werkelijkheid, waardoor de muziek een bijzondere Tegenwoordigheid van geest oplevert.

waar & wanneer

15 september 2012 16:45-17:15
Conservatorium

extra uitvoeringen

  • 15 september 2012 20:00-20:30