Loading...

Asceten

Componist: Galina Oestvolskaja van Grand duet (1959)
Componist: Claude Vivier van Pièce voor cello en piano (1975)
Piano: Frank Peters, cello: John Addison

De 20e eeuw kent een aantal componisten die volstrekt hun eigen weg zijn gegaan. Hun muziek vormt de  weerslag van hun eenzame, vastberaden pad. Pianist Frank Peters en cellist John Addison voeren twee werken van zulke eenzaten uit, van Galina Oestvolskaja en van Claude Vivier. Beide componisten voeren in hun werk de concentratie zo hoog op dat de muziek bijna voortdurend op uitbarsten staat. Vooral bij Oestvolskaja. Niet voor niets noemde componist/auteur Elmer Schönberger haar ‘de vrouw met de hamer’. Explosies zijn niet uitgesloten.

Claude Vivier is bekend om muziek van een grote rituele kracht. Pièce is daarvan geen typisch voorbeeld. Het is geschreven voor een concours, wat blijkt uit het feit dat hij de cello op een virtuoze manier inzet. Daarbij maakt Vivier volop gebruik van allerlei zogenaamde ‘extended techniques’: alles wat anders is dan gewoon cellospelen. Zo bereikt Vivier ook in dit werk een opperste intensiteit.
Het NRC over een uitvoering door John Addison en Frank Peters: “…geladen maar spectaculairder klonk Pièce voor cello en piano, een concourswerk dat cellist John Addison met virtuositeit en ongepolijste expressie bracht".

waar & wanneer

15 september 2012 18:15-18:15
Conservatorium

extra uitvoeringen

  • 15 september 2012 20:45-21:15